depresyon hakkı

yazan:

  • 2 dakikalık bir metin-

yüzyıllar önce içinde bulunduğum bir cendere, bana depresyonu yasaklamıştı. kulağa hoş gelmişti ki iyiydi de belki kök niyet. insanlar depresyona girmeyecek, gün ortasında uyumayacak, yalnız kalmayacak, uzaklara dalmayacak ve böylece çökmeyecekti. gülünecek, konuşulacak ve canlı kalınacak en azından şen görünecekti. öyle olmadı.

depresyon gibi bir nimetten uzak kalış kendimizden uzak kalıştır ve depresyon yasağından uzak kalıştan belirli bir süre sonra yabancılaşma ve huzursuzluk başlar. kendimize dönüşme için ulvî âlemlerden gelecek güncellemeler, derini görmek için zamanı kavrayış, yaşamı fark ediş ve “anlam”a değiş için mağaraya çekiliş şart. oralarda dersleri, yapılandırmayı aldıktan sonra halka karışılmalı, gülünmesi îcap ediyorsa gülünmeli ve “ben”e değdiğimiz için çekinmeden “biz” olmalıyız. depresyona girmeyenler ondan çıkamaz. evet, çıkmak için güzelce girmek gerekiyor.

çağın en büyük krizi, bu hakkımızın bizden alınmış olması hasebiyle sırıtmak zorunda, çalışmak zorunda, halka karışmak zorunda kalış ve kendimizden kopuş… dalgınlara da şaşış… bir gün hüzünlenir, dertlenir de uzağa bakarak sigara tellendirme isteği içinizde yeşerirse, kapitalizm buna asla müsâade etmez çünkü sabah dokuzda iş, hafta sonu toplantı var. yetişecek işler, gecikmiş ödemeler var. gittiğiniz doktor, size “kapalı bir telefonla denizi izleyerek bir gün geçir,” demez, prozac verir. sırıttırıcılar, denizi izlemeye gerek kalmadan kendinize yabancılaştığınızı unutturur ve sosyal rollerinizi aynen devam ettirir. beyninize, kalbinize yüklemediğiniz güncellemeler ise biriktikçe birikir ve o ilacın prospektüsündeki yan etki bir gün sizde görünüverir de yaşamak için ölmek istersiniz çünkü siz yaşamıyor, hayatta kalıyorsunuzdur.

yası olan tutmalı, âşık olan dalgınlaşmalı, sınavda kalan çökmeli. sonra da güçlenerek uyanmalı. doğamız bu. uyuşturan değil güçlendiren, öldürmeyen…

(kare, gretel & hansel/2020 filmine ait)

*omurga 2.etik 3.estetik acı aforizma ahlak akıl anlam aşk ben bilim cemiyet değişim doğa duygu edebiyat estetik etik evrim felsefe insan kitap mimesis mutluluk nietzsche psikoloji roman sanat sevgi sinema sosyoloji söyleşi sürü tekamül tin us varoluşçuluk zeka çürüme ölüm öteki özgürlük şair şiir şizofren

kanaatiniz nedir?

emre timur sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et