boş kavanozu dıştan yalayan

yazan:

  • 2 dakikalık bir metin-

ne yazık, kendine acıdın da dönüştüğün kendin oldun. resim diye kendini yaptın, beste diye kendini çaldın.

adam olsun için kırbaçladın da geriye kâr diye yara izlerin kaldı. ne adam oldun ne kendini kırbaçlamak eklemlerine iyi geldi.

ahlâkta sandın kurtuluşu da en ahlâkçı sen oldun. sonunda kaybettiğin uykun ve mutluluğun oldu.

doğru olmak, doğru yaşamak, doğru ölmek istedin hep. güzel nerede, iyi neredeydi?

hani bir zaman yemin etmiştin hayatı iyice anladığına da elindeki boş kavanozu dıştan yalayan olmuştun oysa ki. dilin yorulmadı mı kavanozları parlatmaktan?

hani bir zaman sen bilendin, görendin, anlayan ve anlam verendin. bin yıllık yalanları bin kere tekrar ettin yollarda yürürken. telkinler de orada tutamadı seni.

kafa kemiklerini sıkıştırdın parmaklarınla ve rüyâlarında boğulan oldun. bir çırpıda özetleyen şablonların sansürlüyordu hayatı da delil karartan oldun, söverken ona buna.

şablonlarına, formüllerine, tariflerine uymuyor diye hayata kızdın durdun. oysa hayat sadece hayattı; şabloncular kör oldu, geriye kalanlar kazandı.

ışığın kokusunu, baharın sesini duydun uzaktan devamlı. inkâr edecek çizgiyi geçince de bildiğin, inandığın, gördüğün ne varsa yıktın da kurdun. yandın. yanmasan, yakamayacaktın gemini de. hamdın. dolaşıp aynı çöplüğe yandın da geldin.

yeni bir lügat -en temizinden- ve yeni târifnâme lâzım geldi sana da bu sefer göklere dalmak yerine bakan oldun olan bitene. bir duyunu kaybetmek bir dünyanı kaybetmekti. sense hüzünle hatırladın duyuları aşağıladığın günleri.

dans ediyor sanıldın uzaktan; oysa kavgaydı ettiğin en kallâvîsinden. sen kusarken çıkan sesleri duyanlar alkış tuttu. şiir sandılar yardım çığlığını ve sen yine yalnız kalan oldun.

lânet ve küfür yemeden, aforoz edilmeden mi aydınlığa çıkacağını sandın? hâlâ seni terk etmeyenler kaldı. kurtul prangalarından. sevilmeyen olmadan olamazsın hikmeti seven. hikmeti sevmek için ödemen gerek bedeli öde de çık. senden bahşiş, sadaka bekleyen yok. 

*omurga 2.etik 3.estetik acı aforizma ahlak akıl anlam aşk ben bilim cemiyet değişim doğa duygu edebiyat estetik etik evrim felsefe insan kitap mimesis mutluluk nietzsche psikoloji roman sanat sevgi sinema sosyoloji söyleşi sürü tekamül tin us varoluşçuluk zeka çürüme ölüm öteki özgürlük şair şiir şizofren

“boş kavanozu dıştan yalayan” için bir yanıt

  1. […] benzer. ve orada yaşamaya… düşünme üzerine düşünmeye de “felsefe” diyoruz. bal kavanozunu dıştan yalayan malumatfuruşlar bunun hakkında da çok çene […]

kanaatiniz nedir?

önceki
sonraki

emre timur sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et