sırıkçı ve yaşam koçu

yazan:

  • 4 dakikalık bir metin-

allah’ım sinirlenmeyeyim, diyorum ama çıldırmamak elde değil!

moda şu efenim, iş bulamıyor musunuz? eliniz yüzünüz düzgün mü? ağzınız laf yapıyor mu? şu meslekler sizi bekliyor: yaşam koçu, nlp uzmanı, çakra uzmanı, reiki uzmanı, astrolog, kuantum bir şey (istediğiniz kelimeyi yazabilirsiniz), (şuna bayılıyorum) enerji uzmanı.

herhangi bir “eğitim” almanız gerekmiyor. kendisini uzman îlân eden birileri printer üzerinden havalı bir a4 kâğıda sertifika basarak bunu size 2000 tl’ye satmışsa, olur. ya da daha zekiyseniz bunu basıp satan tarafta oluyorsunuz çünkü a4’ü toplu alırsanız 10 kuruşa geliyor, gerisi kâr. işin en komik tarafı, ilk yaşam koçu kimdi? yâni maymundan gelen insan gibi yaşam koçları da koç olmayan insanlardan mı geldi, yoksa gökten zembille mi -pardon nlp kitabıyla mı- indi?

ya, kadın televizyona çıkmış -yeminle söylüyorum- şunu diyor: evren, bazı kelimeleri yanlış anlarmış. meselâ “böcekten korkmamalıyım,” demeyecekmişiz çünkü “kork” kelimesini duyan evren, lafın sonunu beklemeden harekete geçiyormuş, korkutmaya başlıyormuş. düşün şu bilinç altının, evrenin yakasından! google’a “evren” yaz bakalım, neye benziyor! senin sidikli bilinç altınla mı uğraşıyor?

siz hiç “kuantum” saçmalığıyla, hacamatla uğraşan, cin çıkartan psikolog/psikiyatr gördünüz mü? niçin yok, soruyorum? beyzâdenin -bunu da geçen gördüm- adının altında yazan şey şu: eğitimci-yazar. eyvah! koşarak kaç! bilinç altı formatı ile uğraşan, kısa yoldan zengin, kızıl kelle tiplerin adının altında yazan şey budur. birbirlerini buradan tanırlar. bir gün televizyona çıkarsam adımın altına “insan” yazdıracağım. anlayan anladı.

mevlâna yüzlerce yıldır bir iki sûfî dışında, bilinmeyen biriydi. unesco 2007 yılını mevlâna yılı ilan edince olanlar oldu. o da atatürk gibi oldu şu an maalesef. herkes çıkıp kendi mevlana’sını yaratıyor.  istediğini koy içine. kuantumcu, nlpci, dansçı bir adam oldu şu an kendisi. elif şafak da iyi sıvadı sağ olsun.

zekâ hakareti ya… astrolog kadının birinin kasaba kadar tâkipçisi var, çıkmış “2021 karar yılı” olacakmış. ulan, ağzımı bozacağım, 30 yıldır karar yılı… ne bitmez çatalmış be!

çok sinirlendim; bir “kendini onaylama koçu” tanıyanınız var mı?

bakın, bir de türkiye’de kapışmaya âşık bir kimse var -ismi mühim değil- koç yetiştiren koç imiş kendisi. yâni bu arkadaşa koç yetiştirme yetkisini veren kim? koç yetiştiren koçlara sertifika veren koçlar mı var? koçlarım benim… insan kapışmaktan hoşlanabilir, âşık da olabilir bu eyleme ama bu kadar uyanık olunur mu ya? onların peşine düşen vatandaşa sesleniyorum: yuh!

on bin saat saçmalığı var efenim bir de… yetenek diye bir şey aslında zırva imiş. on bin saat boyunca bir şey yapıyormuşsun, o işte uzman oluyormuşsun. beş yaşında beste yapanlar o on bin saati hangi ara doldurmuş? ne öyle, sigorta pirimini dışarıdan yatıran gibi…

gayet de hoş bir hanımcağız var. diyor ki dünyada artık herkesin bir kişisel koruyucu meleği varmış, bu konuya büyük bir ilgi varmış! melek terapisi! parmak ısırtıcı! okan bayülgen’in programına çıkmıştı. bunlar cinci gibi, sırıkçı gibi rüküş tipler değil. köydeki üfürükçüler kuaföre gidince melek terapisti oluyor.

nefes koçu birisi vardı, onun da iddiası şu: doğru nefesi almaya başlayan ateist bile dindar olur. çıldırmış bunlar ya! evet, problem nefesteymiş. evrenle bütünleşmek için (ne demekse) nefesi düzeltmek gerekiyormuş. programda caner taslaman da vardı ve kahkaha atmamak için kendisini zor tutmuştu. izlerken ben atmıştım ama… ha şöyle, çoğumuzun nefes enerjisi gırtlak hizâsında kalıyormuş (bak bak), problem buymuş. bir kbb uzmanı getirsek, herhalde bunu dinlerken akciğer kanseri olurdu.

başarının sırları, mutluluğun sırları… o kadar sır bir konu olsa kitapçının en kalabalık rafı “kişisel gelişim” rafı olmazdı. hepsi birbirine girdi. evvelden, yâni çok evvelden başarı öyküsü kıvamında şeyler vardı. saygı da duyardım bu moral pompalarına ama bu zırvaların içinde ne zaman tasavvuf, enerji, kuantum, astroloji bulaştı, işler karıştı gitti.

çakra ne ya? burç ne? kuantum, bir modern fizik alanıdır! gaz verme tekniği değildir. rezonans bir fizik terimdir. fizikle uzun yıllardır haşır neşirim, oradan biliyorum. doğru rezonansı tutturunca evren ile bütün filân olunmaz! bunlar saçmalık.

koç olmak şuna bakar, instagram profiline girersin, “sırıkçı” yerine “koç” yazarsın.

“sırıkçı ve yaşam koçu” için 4 yanıt

  1. […] e- cinci hoca, yaşam koçu, medyum, kişisel gelişim uzmanı, astrolog, bel fıtıkçısı, melek te…. bu canlıların aldığı sertifikalar(!) tuvalet kâğıdıdır. psikoloji diye koskoca bir bilim var. dört yılda bin sınavla alınamayan eğitimi iki bin beş yüz liraya satın almışlara kapılmayınız. çocukların canı çıkıyor okul kazanmak, okumak için de hâlâ meslekte yer edinemiyorlar yıllarca. bu sosyetik din sömürgenleri depresyon esmâsı filân okuyup şifâ(!) dağıtıyor. […]

  2. […] inanç olarak târihe gömülmek üzere olan bir saçmalık olan astroloji üzerine konuşayım.ismindeki “-loji” illüzyonuna kapılmayın, kocakarı büyüsü.burç diye bir saçmalık var imiş ve yakın târihlerde doğan […]

  3. […] “kuantum enerjisi terapisi” yaptırıyor, şifalı otlar içiyor, meditasyonla, hacamatla, sülükle uğraşıyor olabilirsiniz ama böbreğinizde taş olduğunda modern tıbba koşuyorsunuz. işte kızsak da ona duyduğumuz gizli güvenin ve tek çaremiz olduğunu bilişimizin tezahürü. […]

  4. […] “kişisel gelişim” saçmalığı veya su katılmışı olan kuantum’lu, evrene mesajlı, evren yasalı saçmalıklardan birinin geçtiği bir yazıdan tüm […]

kanaatiniz nedir?

emre timur sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et