meslek seçimi

yazan:

  • 2 dakikalık bir metin-

efenim, meslek seçimi diye bir şey varmış, 18’inde yapılır 50 yıl mahkûm kalınırmış. eş seçiminden bile mühimmiş çünkü eş boşanırmış da meslekte boşanma yokmuş. palavra! gençlerin girip çıktıkları sınavlarda paniğini tahmin edebiliyorum. büyütülüyor. devletin, faturalarınızı ödemek, sevgilinize kahve ısmarlamak, ayakkabı almak, gömlek almak, ev kredisine girmek için kullanabileceğiniz bir kâğıt parçası verme hizmeti vardır. onsuz da para kazanır ve hatta genelde daha zengin olursunuz ama aileniz bedduâ etmesin diye üç beş yıl başka bir şehirde oyalanmak ve karşılığında da bir vesika almak isterseniz bu sınavlardan bir miktar puan yapmalı ve ülkenin dört bir yanını kaplamış olan fakültelerinden birisine gitmeniz gerekir. hiçbir şey öğrenmezsiniz, bu kesin. ufuk denen şeyden biraz kapabilirsiniz belki. işte, bunu bir “olmak” saymayın.

meslek, faturanızı ödeyebilecek şeylerden birisidir sadece. sizin temel ödeviniz kendiniz olmak olsun ki bir ömür sürer bu. nereyi seçeceğinize gelince, para kazanırken keyif de almak istiyorsanız modalara kapılmayın; sevdiğiniz yere gidin. en az moda olan, en az bilinen işi, en iyi yapan olun. modalar geçer, siz kalırsınız. 2020’de falanca işin türkiye’de ne kadar kazandırdığını hesaplayan aile büyüklerine îtibar etmeyin çünkü siz 2030’ların dünya’sında yaşayacaksınız. bir zamanlar ne trendler vardı, bitti. bitiyor. mucize meslek safsatalarına kanmayın.

bir tavsiyem de başka işlere dönüştürülebilir ve kapsayıcı mesleklere yönelin çünkü muhakkak fikriniz değişecek ve o manevrayı yapacaksınız. dediğim gibi, meslek sadece bir kâğıt, bir paçavra olduğu için sizi siz yapan şeyi, resim yapmayı, şiir yazmayı, spor yapmayı, müzik yapmayı ihmal etmeyin çünkü asıl siz, bu! günün sonunda kapitalizm, sömürecek birilerini muhakkak bulur ve işler bitmez.

işsizlik denen şey tercihlerle ve liyâkate bağlıdır. bunun mezuniyet ile ilgili sanırsanız gerçeği öğrendiğinizde çok geç olabilir. hayallerinizi kovalayın. karaladığınız yuvarlakları siz sanmayın, komik duruyor. hazırlık sınıfındayken ismini heceleyemediği bölümünün ikinci sınıfına geldiğinde, o meslek için doğduğuna inananları çok gördüm. fuları takıp sakalı bırakınca, geçmişleri bile değişti birçoklarının. rollerinizin ardında kaybolmayın. siz aslında sizsiniz. meslekse sadece bir şeyiniz.

kanaatiniz nedir?

emre timur sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et