schopenhauer felsefesi ve sinema

yazan:

  • 2 dakikalık bir metin-

anti varoluşçuluk: zeki demirkubuz filmleri

kitabın başlığını kitapçıda görünce hafif bir çığlık atmış olabilirim. bazı kitaplar vardır, sanki sizin adresinize, isminize teslim gibidir. yani birisi oturup sırf benim için bir kitap yazacak olsa ortaya bu çıkardı.

demirkubuz’un tüm filmlerini onar kere izlemiş ve varoluşçu felsefe’yi anlatan dördü roman, altı kitap yazmış birisi olarak bu kitapsız alanı bu kitabıyla sulayan yazar cenk ateş’e teşekkür ediyorum. 

öncelikle “anti varoluşçuluk”, “zeki demirkubuz” ve “schopenhauer” anahtar sözcükleri çok önemli. birçok “varoluşçu”nun bile karıştırdığı bir durum var ki schopenhauer bir varoluşçu değildir; genç nietzsche’nin ondan çok etkilenmiş olması onu varoluşçu filan yapmaz.

anti varoluşçuluk nedir? bir çeşit kadercilik. dünya tarihi boyunca defaatle farklı isimlerde ortaya çıkmış ve çıkacak olan bir bakış.

kitap aslında kabaca üç bölümden oluşuyor: ilk bölüm içinde cioran’a, camus’ye, sartre’a varıncaya kadar pek çok ismin yer aldığı bir varoluşçuluk özeti içeriyor; ikinci bölüm schopenhauer’ı anlatıyor; üçüncü bölümse kronolojik sırayla demirkubuz filmlerinin bu felsefelere yakınlığını tek tek analiz ediyor.

minicik bir eleştirim olsaydı şunu derdim ki zaman zaman kitap kendisini tekrar ediyor. yani %10’luk bir kısmı atılabilirmiş.

ben bu kitap için başyapıt derim. bilen bilir, yıllardır söylediğim bir “ana kitap”ım var robert c. solomon tarafından yazılan: “akılcılıktan varoluşçuluğa – varoluşçular ve 19.yüzyıldaki kökleri”. bu kitabı çok önemsiyorum çünkü gerçek bir özet ve anlatı sunuyor ve bence tüm sorulara cevap veremese de tüm cevaplara soru sormayı başarıyor. işte bu kitap benim ilk sıramdadır. ikinci elbette ki ırvin yalom’un varoluşçu psikoterapi denen saatli bombası ki gerçek bir dönüştürücüdür. işte en sevdiğim ya da “ana kitap” denebilecek bu ikisinin arkasına cenk bey’in bu kitabını ekleyebilirim. gerçekten beğendim ve şurası kesin ki son okuyuşum olmadı.

özellikle sinema ve felsefeyle ilgileniyorsanız bu kitaptan keyif alacağınızı ve bir şeyler öğreneceğinizi düşünüyorum. en iyi tarafıysa ismi geçen kitap ve filozoflara o kadar çok atıf var ki bilenlere hatırlatıyor, bilmeyenleri teşvik ediyor.

kanaatiniz nedir?

emre timur sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et