bazı ortak kabuller var. bunlar o kadar ortak, o kadar kabul ki kimse sorgulamıyor. kutsal gibi bir şey. kaynakları muhtelif ve her toplumda benzerleri var. masaya, ameliyat masasına yatırınca arızaları görünüyor, aksi taktirde kanun gibi, bir yerde söylendiği an konu kapanıveriyor. katılmadığım bir iki ortak tin yasasını ifade edeyim:
1). içi-dışı bir, özü-sözü bir, inandığı gibi yaşamak gibi zırvalıklar olsa olsa düşük düşünme seviyelerinin tutarlılık illüzyonunu beslemek için uydurulmuş yemler. ben yemiyorum. biliyorum ki tutarsızlık evrenin özünde vardır ve tutarlılık olsa olsa bir illüzyondur. ha bu arada, söylemim ve eylemim tabiî ki ayrıdır, aynı olamaz ki.
2). huzur denen mıymıntı ruh halini ölüye yakıştırırım bir tek. diri insana zevk yakışır ve uğrunda yaşanacak bir şey varsa o leş gibi yerde uzanan taştaki topraktaki huzur değil, çağlayanların, fırtınaların, yıldırımların zevkidir.
3). demokrasi denen saçmalığın iyi bir alternatifinin olmaması, kadim alternatifinin daha büyük bir saçmalık olması yüzünden ortalıkta en yüksek îtibarda geziniyor. insan kendisi için en iyi olanı bilmeyendir. bilmeyen olduğu için her şapşalın ağzından çıkan her saçmalığı, tüm insanlık oturup dinlemek zorunda değildir ve seni senin iyiliğin için sen yönetmemelisindir.
4). inanan inanmayan herkes bilsin ki açların halinden anlamak için dünyanın çoğunu oluşturan açlar, bir ay aç kalıyor filân değil. bir deli kuyuya bir taş atmış, yüzlerce yıldır söyleniyor. eğer bir şeye ihtiyacımız varsa zenginlerin hâlini anlamaya ihtiyacımız var çünkü ilginç ve sıra dışı olan açlık değil, aşırı tokluk.
5). sanat ile inceltilmemiş faydacı veya doğrucu ruhlar, her şeyi bunlar ile ölçtüğü için faydasızlığın değerini bir türlü anlayamazlar. oysa ki yüksek görgü, faydasızlığın içindedir.
6). evlenmenin âşık olmakla, sevmekle filân hiç ilgisi yoktur. sosyoekonomik, sınıfsal bir çocuk üretim ortaklığıdır. âşık olunan ile evlenilmesi sakıncalıdır.
7). dünyayı sevgi değil, nefret kurtaracaktır ve en samimi, en sahtesiz, en rolsüz duygu nefrettir.
8). tartışarak doğru açığa çıkmaz, diyalektik bilen halkı iknâ etmiş olur.
9). insan kötüdür, toplum daha kötüdür.
*omurga 2.etik 3.estetik acı aforizma ahlak akıl anlam aşk ben bilim cemiyet değişim doğa duygu edebiyat estetik etik evrim felsefe hayat insan kitap mimesis mutluluk nietzsche psikoloji roman sanat sevgi sinema sosyoloji söyleşi sürü tekamül tin us varoluşçuluk zeka çürüme ölüm özgürlük şair şiir şizofren

kanaatiniz nedir?