gülümse

yazan:

  • 2 dakikalık bir metin-

gülmek birleştirir, ağlamak ayırır çünkü ağlamak birlikte yapılamayandır. yapılırsa ilelebet bağlar. yastır cemiyetçe tutulan ki o da bir kılıcıdır.

çok gülmek ahmaklığa işarettir, çok ağlamak hastalığa. neye gülündüğü mühimdir, şöyle ki zeki adamın güldüklerine gülesi gelir az zekilerin. az zekileri ele verir ama güldükleri şeyler de. az ağlamak katılığa işarettir; ağlayamamak pek fenâdır. ağlamadan geçen üç beş yılım olmuştu bir zaman da şifâmı ağlayanlarla olmakta aramıştım, bulamamıştım. gülememek de karartır bir şeyleri ki o da bönlüğe işarettir.

dolar vücutta abartabilme yeteneğimiz ve feryat biriktikçe duygu tahammül eşiğimiz gerilir de gerilir. işte bünyenin böyle gerildiği anlarda onu bir patlamaya, sıvıya, katarsise yükleyip rahatlama özelliği vardır. ağlayamayan da gülemeyen gibi yeterince dolamamakta ve yâni sonuç olarak boşalamamaktadır. sağlıktır aslında uyku ve tuvalet gibi. evet, psikolojik sağlık uyku ve tuvalet kalitesiyle ölçülür ama hassas ölçüm için ağlama ve gülme biçimi incelenmelidir. abartma yeteneği kıt olanın yaşama yeteneği, eylem yeteneği de kıttır; durur sadece bir şey yapmadan, yerlerde yuvarlanır. deponun çalışabilme yeteneği devam edebilsin için dolmalı, boşalmalı ve yâni bolca ağlamalı ve gülmeli; hiç değilse yapabiliyor olmalı.

antidepresan kullanımın en bâriz yan etkisi gülmeyi sırıtmaya dönüştürmesi, ağlamayı yok etmesidir. o yüzden gerçek bir şifâ değildir, küntleştiricidir. yanaklara kalemle sırıtma çizgisi, gözlere damla resmi yapsan ne yazar orijinali olmadıktan sonra?

depresifler fazla güler depresyonu saklamak için ve bazı kötüler çok ağlar kötülüğü saklamak için çünkü kimse salya sümüklüyü suçlamaz kolay kolay.

acıların aşırısı hazların aşırısına benzer; tıpkı aşırı soğuk şeylerin yanma hissi vermesi gibi. işte o yüzden çok gülenin gözünden yaş gelir.

az gülenin gülmesi korkunçlaşır idmansızlıktan. gülümserin gülmesi bulaşıcıdır ayna nöronlarınıza.

kırk yılın başı ağlayanın ağlamasından korkun. yanınızda ağlamasından daha da korkun. kendi kendine gülebilenleri sevin, kendine gülebilenleri daha çok sevin.

ağlayana dur demeyin ki rahatlaması kesilmesin. gülümsemesi güzel olanınsa iknâ gücünden korkun.

“gülümse” için bir yanıt

  1. […] içinde mutluluk verici anlamlar hayal […]

kanaatiniz nedir?

emre timur sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et